Sevdigim laflar

"Ehli diller arasında aradım, kıldım talep. Her hüner makbul imiş, illa edep illa edep." Yunus Emre

"It is better to stay silent and let people think you are an idiot than to open your mouth and remove all doubt. " Abraham Lincoln

"It is the province of knowledge to speak, and it is the privilege of wisdom to listen." Oliver Wendell Holmes

9 Temmuz 2009 Perşembe

Hikayeni zenginlestir...

Herkesin bir hikayesi var... Tipki lise edebiyat derslerinde ogretildigi gibi giris, gelisme ve sonuc bolumleri olan hiyakeler. Nasil ki edebi bir hikayenin degerini yazarin kendisi degil okuyucu belirliyorsa kisilerin hikayelerinin degerini de pek cok zaman iletisim kurdugu insanlar belirler.

Hikayemizin degeri de ne kadar zengin oldugu ile es degerdedir. Baska bir degisle ne kadar dinlenesi, okunasi (mesela bir biyografi icin), ders alinasi veya kendinden bir parca bulunasi oldugu ile...

Zengin bir kisisel hikaye edinmek istiyorsak bir yazar titizligi ile ugrasmamiz gerekir. Esinlenme, fedakarlik, gayret ve cesaret olmadan kendiliginden gelmesini beklemek pek anlamli olmayacaktir.

Farkli hayatlara dokunmamis, onlari kendi sentezinden gecirmemis bir kisisel hikayenin zengin olma ihtimali yoktur.

Kimi zaman cok ince hesaplara dayanan sofistike iliskiler, kimi zamansa plansiz hareketler, rastlantilar hikayemizin malzemesi olabilir. Yapilmasi gereken her an hayatin icinde olmak, uyanik olmak ve mumkunse hicbir ani es gecmemek... Takvim yasinin bu noktada onemi asikar, ancak tek ve en onemli degisken olmadigini da vurgulamak isterim. Olasilik teorisi geregi yasanilan gun sayisi ne kadar cok artarsa hikayemizi zenginlestirecek planli/plansiz malzemelerle karsilasma ihtimali de bir o kadar artacaktir. Ancak bu karsilasmalarin her birisinin hakkiyla ifa edilmis tecrubeler olmayabilecegi gercegini de unutmamak gerekir. Baska bir degisle hikayemizi zenginlestirmeyen sadece sayfa sayisini artiran dolgu malzemeleri de olabilir.

Zengin bir kisisel hikaye sahibi olmanin maddi ve manevi edinimleri olacaktir. Her ikisi de bireysel mutlulugun temel sutunlarindandir. Hikayesi zengin birinin manevi edinimi hayattan aldigi lezzet, maddi edinimi ise toplum icinde genis tabana yayilmis okuyucu, dinleyici, ders alan ve kendinden bir parca bulan insanlarin gozundeki algisal degeridir diyebiliriz.

Birey olarak bize dusen, sartlar ne olursa olsun hikayemizi mumkun oldugunca zenginlestirmek olmalidir. Kaybedecek hicbir seyimiz yok, maddi edinim olmasa bile en azindan lezzet alinmis bir hayat birakmis olabiliriz ardimizda.

Son olarak sunu da eklemek isterim: hikayelerimiz yayimlanmak icin olumumuzden sonrasini beklemiyor. Her an, her yeni iletisim kurdugumuz insan hikayemizi yayimlama mecrasi sunuyor bize.




2 yorum:

TALAT KÖKSAL dedi ki...

Baktığımız zaman aslında hayat bir hikaye.Buradaki hikaye boş anlamsız gereksiz anlamında değil.Kişinin ardından(ölümünden sonra)anlatılan her şeyin okuduğumuz hikayelerden ne farkı var?Önemli olan hayat hikayesinin içini boş şeylerle doldurmamak.Kısaca hayatımızı hikaye!
olmaktan çıkarmak gerek.Geriye baktığımız zaman maalesef hayatımınızın hikaye olduğunu görmek aslında çok da kötü bir şey değil.En azından bundan soraki hayatımızın gerçek hikaye olabilmesi için birşeyler yapacak zamanımızın olmsı sevindirici.Bana hikayemi zenginleştirmem gerektiğini hatırlattığın için teşekkürler.

skoksal dedi ki...

Kariyer perspektifi ile olustuturmaya calistigim "hikayemizi zenginlestirme" konseptini bir ust perdeden degerlendirerek zenginlestirdigin icin asil ben tesekkur ederim. Katilmamak elde degil...